Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Utställning ”Morphogen”

13 augusti 2022 kl. 13:00 - 17:00

Fawwaz Arshad visar utställningen Morphogen  en samling generativa konstverk, ögonblicksbilder från datorsimuleringar av partikelsystem.
Det principiella verktyget för skapande inom den generativa konstgrenen är programmeringskod där konstnärens främsta bidrag till ett verk är kodandet av ett program. Verket materialiseras först när programmet körs och vid det skeendet reduceras konstnären till en betraktare.
Slumpmässighet och ovisshet inför vad som eventuellt visas på skärmen är genomgripande inom generativ konst. Inget verk är det andra likt; slutresultatet är inte sällan bortom skaparens kontroll. Skaparen vadar igenom siffervärden för modellparametrar och begynnelsevillkor för att uppnå tillfällen av lycklig slump.
Morphogen tar sitt namn från en artikel skriven av Alan Turing år 1952. Med inspiration från hur ett embryo bestående av en sfärisk klump av celler vid ett senare skeende kan anta en så komplex form som ett mänskligt foster formulerade han en matematisk teori för mönsterbildning i artikeln The Chemical Basis of Morphogenesis (från latin: ”morpho” – form, ”genesis” – begynnelse dvs. begynnelsen av form). I artikeln redogör Turing för en modell där något så avlägset från ordning som självaste slumpmässigheten kan ge upphov till regelriktiga mönster.
Verken i Morphogen är skapade med precis en sån modell som Turing beskriver i sin artikel, med krafter mellan enskilda partiklar beräknade från en matematisk modell för hjärnaktivitet.
De enda synliga aspekterna av verken som jag har kunnat bestämma över är färg och symmetri. All annan konstnärlig ambition har jag förkastat i underkastelse gentemot lycklig slumpmässighet.

Detaljer

Datum:
13 augusti 2022
Tid:
13:00 - 17:00
Evenemang Kategori:

Plats

Uppsala Fotografiska Sällskap
Övre Slottsgatan 14A
Uppsala, 753 10 Sverige

Arrangör

Uppsala Fotografiska Sällskap
Webbplats:
uppsalafotografiska.se