Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fotoutflykt till Hållnästkustens naturreservat

18 maj kl. 08:00 - 17:00

Naturfotosektionen UFS
Heldagsutflykt till Hållnästkustens naturreservat

 

Hej på er!

Vad roligt att det är så pass många som har visat intresse att följa med på en naturfotoutflykt till Hållnäskustens stenlandskap den 18 maj. Jag och min sambo Maria har tänkt oss att vi ska hinna med att besöka två platser under dagen: Örnstenen och Rödhäll. Båda dessa ställen ingår i Hållnäskustens naturreservat.

Jag tycker inledningsvis att man kan se den här dagen som en nystart för UFS naturfotosektion. I den bästa av världar är självfallet den tid vi har att avsätta för den här dagsturen på tok för kort. Se det som en försmak på vad Uppland har att erbjuda. Jag har vandrat i de här naturområdena i över 20 år och kan fortfarande inte få nog.

Jag hoppas att vi under dagen även kan viga några minuter på att diskutera var vi tror oss vilja åstadkomma framåt inom ramen för naturfotosektionen.

Hur tar vi då oss dit?

Eftersom det är knappt 9 mil till Hållnäs och ytterligare några få mil att köra inom Hållnäs innan vi kommer fram till vårt första delmål bör vi nog komma iväg från Uppsala strax före 08.00. Beroende av hur många vi blir utgår jag ifrån att vi kommer att samåka. Om vi dessutom delar på bensinkostnaden behöver resan inte heller kosta många kronor.  Mitt förslag är att vi träffas 07.55 på IKEAs parkering. Maria och jag kan ta max tre passagerare i vår bil. Hur ser det ut för er del.

När vi kommer några dagar i maj och vi får en uppfattning av hur många som vill medverka så kommer jag sätta upp en gemensam mejllista med alla deltagare. Inom detta lilla forum bör vi gemensamt kunna diskutera en del praktiska frågor såsom transporter, tider el. dyl.

När vi kommer fram till Hållnäshalvön, vad händer då?

Marias och mitt förslag är att vi från Uppsala mellanlandar  i vårt hus som vi har i Fagerviken. Här bjuder vi på kaffe/té och smörgåsar och sedan åker vi vidare.

Örnstenen

Om Fagerviken är vår utgångspunkt i Hållnäs är det därefter knappt 25 min bilfärd till parkeringen innan vi tar oss fram till Örnstenen. Från parkeringen vandrar vi sedan  vidare utefter en upptrampad stig mot delmålet, knappt 1 km (ca 20 min). Stigen löper genom en riktig gammelskog som kantas av gamla träd, orkidéer och andra sällsynta växter.

Hur länge blir vi då här innan vi tar oss vidare till nästa Rödhäll? Svårt att säga. Det beror på hur vi trivs, både med fotmiljön och varandra. Ett par, tre timmar bör vi nog ändå avsätta för platsen.

Rödhäll

Från bilparkeringen vid Örnstenen tar bilfärden (ca 10 min) sedan oss vidare till Rödhälls parkering. Härifrån tar vi en kort promenad (ca 600m) på en grusväg fram till den s.k. övernattningsstugan (fd Sälstugan). Här möter vi havet med en vidunderlig utsikt och otaliga fotomöjligheter. Här finns också en eldstad med grillgaller för er som vill grilla korv. Samt  två sittbänkar med bord. Alla gånger jag varit här har det alltid funnits ett förråd med huggen och kapad ved intill stugan. Det finns även en rymlig TC.

Här kan vi sedan stanna tills vi tycker det börjar bli dags att tänka på hemfärden.

(Om vi mot förmodan får någon tid över kan vi även stanna till i Fågelsundet där vi möts av Hållnäskusten karaktäristiska sjöbodar och kokhus).

Vad behöver vi då ha med oss?

Mat/dryck

När det gäller mat och dryck så är det självfallet individuellt vad man tar med sig. Maria och jag har tänkt ta med oss en varsin mattermos och dryck. Ett alternativ kan också vara att alla tar med sig korv eller annat för grillning i Rödhäll och/eller att vi vid hemfärden mot Uppsala stannar till på Skärplinge Restaurang och pizzeria och äter. Men det beror också på uppslutningen.

Vad tycker ni om detta?

Klädsel

Beroende av vädret dagarna innan kan klipporna vara hala, i synnerhet för de mer våghalsiga som vill ta ut svängarna lite på klipporna. Här kan det vara bra med lite stadigare skor. Observera att det här är ingen strapatsrik utflykt det går bra även med lite stadigare tennisdojor. Själv tänker jag ta på mig ett par enkla vandringskängor. Generellt ändå, ta med kläder efter väderlek.

Kamerautrustning, att ta med

Objektiv: allt ifrån makro, vidvinkel och/eller telezoom 15-200mm
Jag rekomenderar stark även för de som har, ta med ND-filter (3-10-stop)
Och då också ett trebensstativ, eventuellt fjärrutlösare.

För den intresserade, se nu till att vi gemensamt skapar verkstad av naturfotosektionen med start den 18/5.

Anmäl ert intresse till mig!

Jonny.ullstrom95@gmail.com
Tel: 070-0025010

/Jonny

Detaljer

Datum:
18 maj
Tid:
08:00 - 17:00

Plats

Hållnäskustens naturreservat
Hållnäs, 81964 Sverige

Arrangör

Uppsala Fotografiska Sällskap
Webbplats:
uppsalafotografiska.se