KulturNatten 2017

Lördagen den 2:a september 2017

 

KulturNatten närmar sig med stormsteg och UFS kommer som vanligt ställa upp med en del olika aktiviteter både i lokalerna vid Övre Slottsgatan 14A och på Martin Luther Kings plan utanför.

Klicka på fortsätt läsa nedanför för att se vårt detaljerade program.

Klicka här för att se KulturNattens samtliga aktiviteter!

Varmt välkomna till Uppsala Fotografisk Sällskap !

1,2,3… klick!

med Juliusz Sokolowski

13:00 – 14:00 i Studion

En supersnabb kurs i fotografi. Skärpa, bländare och slutare är i grund och botten all teknik som vi behöver behärska för att vara igång med fotografi. Har du koll på dessa tre enkla saker kan du i princip hantera vilken kamera som helst och få den att göra som du vill.

Under en timme går vi igenom dessa koncept så att du kan ta kontroll!


Att fotografera människor

med Jaan Koort

14:00 – 15:00 i Studion

Det är inte så svårt att fotografera människor, det är bara 3-4 saker att tänka på, dessvärre är det aldrig samma saker.

Lite teori, en del praktiska tips och en massa exempelbilder.


Tio platser för mord i Västmanland

med Christer Törnkvist

15:00 – 16:00 i Studion

 

Ett unikt föredrag om landskap, platser och minnet av det som har skett.


Demonstration av våtplåtsteknik

med Christer Törnkvist

16:30 – 17:30 i Studion

”Våtplåt” är en teknik med ursprung i fotografins barndom på 1850-talet. Metoden har, under senaste åren, genomlevt en renässans med fler och fler aktiva utövare.

Rent praktiskt går till som så att en plåt eller glasskiva bestryks med ljuskänsliga vätskor och därefter placeras omedelbart i en stor lådkamera. Namnet kommer av att plåten måste användas direkt efter att den blev behandlad och är därför våt när den exponeras.

Efter att bilden har exponerats måste den framkallas omedelbart.

Det som gör denna teknik särskilt intressant är att bilden uppstår framför våra ögon och består av rent silver. Dom bilder som framställs på metallplåt är unika och individuella – den plåt som exponerats blir slutbilden. Många av sena 1800-talets kända personer, som till exempel Abraham Lincoln har avbildats med denna metod.

Christer Törnkvist visar hur det kunde gå till när dessa porträtt togs!


Utställning: Paris 58

signerad Bengt Frylmark

16:00 – 22:00 i Galleriet (tillika studion)

En hittills okänd samling gatufotografier tagna av den svenske fotografen Bengt Frylmark under året han tillbringade i Paris.

Utställningens kurator är David Stenström.

Klicka här för fler öppettider.


Bilder ur mörkret

demonstration av mörkrumsarbete med Juliusz Sokolowski

16:00 – 19:00 i Mörkrummet

Kom och prova på att framställa papperskopior med de traditionella metoderna. Se hur bilden dyker upp på pappret ur tomma intet. Har du egna svartvita negativ så ta med dom.


Hundfotografering

få din bäste vän förevigad med hjälp av Jaan Koort

17:00 – 18:00 i tältet på Martin Luther Kings plan

I flera år har vi fotograferat allmänheten i tältet. Förra året började vi att även fotografera hundar, du är så välkommen med din bäste vän. Efter någon vecka får du en länk till nån plats i molnet där dina bilder finns att hämta.

Det kostar naturligtvis ingenting!


Allmänheten fotograferas (hattar välkomnas och uppskattas)

under ledning av Jaan Koort

18:00 – 22:00 i tältet på Martin Luther Kings plan

Vi tar en fin porträttbild av dig. Efter nån vecka får du en länk till nån plats i molnet där dina bilder finns att hämta.

Det kostar naturligtvis ingenting!

När vi ger kurser i porträtt/studiofotografering så går vi igenom problem som uppstår när ”modellen” har hatt/huvudbonad. Det kan vara svårt att få huvudljuset på rätt höjd när det ska komma uppifrån men samtidigt inte kasta skuggor i ansiktet. Sedan måste man hantera separation mellan hatt/modell. Hatten kan även vara en viktig del av modellens image och kanske då måste ljussattas separat. För att kunna öva på detta får du gärna ta med en hatt.