Hedersomnämnaden i fotomaraton

Vår jury, Björn Wiksten har lämnat hedersomnämnanden till några bilder.
Björn har inte haft någon information om vem som är fotograf när han gjort urval och skrivit motiveringar.


Tema: ”Rörelse”

Foto: Hanna Norrby

Juryns motivering:
Denna bild fastnade jag för eftersom den inte är helt enkel att göra. Flera av de inlämnade bilderna är på samma tema. Fascinerande att det är rörelse både ovanför och under vattenytan. Så tolkar jag det jag ser genom själva glaset. Bilden hade vunnit på att vara mer ”ren”. Kranens handtag som sticker in är det som stör mig mest. Men en riktigt fint fångad rörelse


Foto: Liudmila Drake

Juryns motivering:
En av flera bilder på temat med människor i. Jag fastnar för denna eftersom balansen mellan de olika personerna är så bra. Både kompositionsmässigt och att den aktiva personen ligger så nära. Fint med linjen på planen som nästan hamnar i bildens nedre högra hörn. Fint också att flickan är koncentrerad och inte poserar i bilden. Jag tycker om denna bild


Foto: Anders Sellén

Juryns motivering:
Det här var länge min favorit. Rörelse utan att den syns. Möjligen ska vi tänka på pendeln och att den rör sig = är fångad mitt i en svängning. Jag uppskattar bilden för att den fångar något som jag själv inte hade kommit att tänka på. Bra tänkt!


Foto: Andreas Hammar

Juryns motivering:
En genomgående rörelseoskärpa. Den här bilden slår an ett minne hos mig. När bilder talar så händer något med oss. Jag hade uppskattat om bilden varit lite annorlunda komponerad. Snävare i bildens botten, mer utrymme ovanför boken. Bra val av bakgrund som lyfter fram motivet. Mycket fin bild


Tema: ”Kontrast”

Foto: Siw Magnusson

Juryns motivering:
Kontrast här är både vad gäller färg och vad gäller hårt och mjukt. Detta var först min favoritbild, men en annan bild växte. Jag uppskattar att fotografen låter filtens fransar komma med. Intressant att en sten ligger lite över den andra. Fin skärpa. Det hade möjligen gått att beskära bilden något i övre kant.


Foto: Jonas Hagelin

Juryns motivering:
Stor och liten, ny och gammal. Jag läser precis en artikel om fastighetsmarknaden och Corona och tänker därför även bostad och affärslokal. Trots att Uppsala inte är min hemort vet jag vart detta är. Igenkännandet berör. Hade man haft tid framför datorn så hade det gått att ”skeva bilden lite”. Nu lutar byggnadernas topp något inåt. Fint stadsmotiv, bra tänkt


Tema: ”Ränder”

Foto: Therese Andersson

Juryns motivering:
Godisremmar tror jag, det känns som en blandning av surt och sött i min mun. En enkel bild, men så snygg. Den är kanske lite för centrerad (motivet i mitten), men jag gillar det. Uppskattar att det finns en glipa mellan remmarna i vänster kant mellan rem 2 och 3. Svårt att säga varför, men jag tycker mycket om detta.


Foto: Kristina Smith.

Juryns motivering:
Ett för mig totalt oväntat inslag i raden av bilder. Det får mig att stanna till lite extra. Var finns linjerna här… tänkte jag (men inte länge). Pannan har ett språk påverkat av dessa linjer. Ögonens riktning förstärker känslan av förbryllning, eller vad vi läser in. Lite oskarp, kanske tagen på lite för kort avstånd, men mycket bra


Foto: Jonna Larsson

Juryns motivering:
Det här är så snyggt. Fint djup, kanske lite väl tight beskuret i övre kant. Bra med djup utifrån den andra flickans ansikte. Linjerna finns där utan att ta över. Ett vackert ansikte och en behaglig känsla. Föredömligt avslappnat, som taget i smyg. En sådan bild hade jag själv velat ta på temat. Jag tycker om den.


Foto: Jonas Hagelin

Juryns motivering:
Så häftigt, som tagen ur en reklamfolder. Jag såg ett program om känd fotograf som en morgon bestämde sig för att idag ska jag bara fotografera män med randiga kläder. Så gav han sig ut på stan. Denna hade platsat i hans fotobok för den dagen. Tekoppen ger ett innehåll. Här händer något, det handlar om med än linjer.


Tema: ”Dold”

Foto: Anna-Märta Larsson

Juryns motivering:
Detta är dold. Kanske att gömma sig. Jag tycker det är spännande att jag inte riktigt kan läsa av ansiktet. Man eller kvinna, glad, nyfiken, gömd? Jag är inte helt säker. Röret är långt, distans mellan mig och personen. Ett mycket bra sätt att lösa temat. Inte helt enkelt, vet jag, att sätta fokus/skärpa rätt i en sådan bild


Foto: Anders Sellén.

Juryns motivering:
Kanske ett självporträtt. Den kommer med här för att den är rolig. Fotografen måste höja huvudet för att se, det låter oss ana. Men jag skulle inte känna igen dig på stan om fem minuter, för du är dold. Humor.


Foto: Jonna Larsson

Juryns motivering:
Detta är i mina ögon vackert. Var finns dessa färger? Ett fint inramat ansikte, lätt dolt i mörker. Ansiktet belyst av naturligt ljus, på ett så fint sätt. Jag förstår inte bulten. Den kanske bara låg där. Jag hade nog tagit bort den, men att den nu ligger kvar talar till mig. Är hon instängd? Bulten sätter fart på fantasin. Då har en bild lyckats


Foto: Lise-lott Almlöf

Juryns motivering:
Dold, kanske en given bild, men det vore synd om den inte vore med. Jag gillar det kompakt mörka. Ser inte ögonen. Den lite slitna hjälmen som inte glänser hjälper till att sätta fokus på den mörka ytan. Stör mig lite på den lodräta linjen ovanför huvudet.


Tema: ”Vimmel”

Foto: Mattias Griot

Juryns motivering:
Flera av de inlämnade bilderna visade ett konstruerat vimmel. Denna var den som starkast vann mitt gillande. I grupper om två, om man även räknar in hunden. En står ensam i mitten. Personerna står i en större klunga, vesporna är parkerade för sig. Här blir en del av bildspråket ensamhet, utsatthet, för en i den relativt stora klungan är liksom utanför. Så är det ibland mitt i vimlet.


Fotografen: Gunilla Jansson

Juryns motivering:
Fotografen hade kunnat gå lite närmare. Vimmel på håll. Jag fascineras ofta av att kor följer varandra. Notera hur ofta de betar åt samma håll när de går på en äng. Ett vimmel kan ha en riktning, som här, eller så är det mer kaotiskt. Jag tilltalas av idén och väljer därför att visa bilden. Bra idé.


Tema: ”Underjordiskt”

Foto: Jennifer McIntosh

Juryns motivering:
Det här är vackert. Att titta in i underjorden. Lemurernas rike. Till förgrunden hör en ljus diagonal. Den håller mig kvar utanför, jag är inte riktigt en del av deras värld. Jag tycker att bilden är riktigt fin. Kanske hade jag velat få se lite mer av ”underjordiskt”, men fint är det.


Foto: Tina Laine

Juryns motivering:
Här har vi det skitiga. Perspektivet, att titta inifrån och ut, är viktigt. Likaså att vägen ut inte är helt självklar. Vägen är trång, kanske är betraktaren instängd. Kanske har vägen nyss öppnats. Det är lätt att fantisera, och (jag har sagt det förr) detta kallas för en ”öppen bild”, tolkningen är öppen. Öppna bilder är ofta att föredra framför slutna bilder (de som inte lämnar tolkningen åt betraktaren).


Foto: Rolf Strandberg

Juryns motivering:
Det här är helt otroligt. Hur har fotografen lyckats med detta? Jag hade velat ställa den frågan till fotografen. Hade jag haft den möjligheten så hade jag även velat veta vad fjädern gör för nytta, vad den har för syfte. Bilden gör mig mycket nyfiken. Mycket bra gjort. Fast jag förstår inte (fjädern).


Foto: Liudmila Drake

Juryns motivering:
Så vackert det kan vara, och vi är utestängda. I mina ögon ett källarvalv, kanske under ett slott, eller så en innergård nattetid, men så sent är det ju inte just nu. Detta underjordiska är av människor konstruerat, det ryms ju också i temat. Mycket vacker bild. Ljuset lyfter den.


Tema: ”Värme”

Foto: Rolf Strandberg

Juryns motivering:
Friläggning av färg är, vad jag läst, inte så vanligt längre. Här passar det alldeles ypperligt. Personens kalla monokroma, nedböjda huvud under en döljande huva. Och i fokus för både betraktarens och motivets blick. Mycket bra. Där ska det vara färg, där är det värme. Det svartvita i bilden har en fin kontrast. Ansiktet är alldeles lagom kontrastlöst. Mycket fin bild.


Tema: ”Liv”

Foto: Andreas Hammar

Juryns motivering:
Domarens motivering: Liv i ett makroperspektiv. Livet inte bara genom den grodd och stjälk som vi ser, utan även utifrån färg. En strävan uppåt, mot ljuset även om den nu ligger ovanpå jorden. En bra tanke, enkel och fin.