Vinnare fotomaraton

Här publiceras vinnarna i vårt fotomaraton.

Tävlingsledare: Kristina Smith, Uppsala fotografiska sällskap.
Extern jury: Björn Wiksten,
Hudiksvalls fotoklubb

Björn Wiksten, 57 år. Bor sedan ett år tillbaks i Hudiksvall. Flyttade efter studier i Uppsala runt i Sverige och har under åren varit aktiv i ett flertal fotoklubbar. Under några år var jag ordförande för Söderhamns kameraklubb. Numera mest aktiv i Hudiksvalls fotoklubb. Har ett flertal fotoutbildningar, bl.a. i Fotografins filosofi vid Karlstad universitet. Tycker om att fotografera det mesta, men känner mig bäst på människor. Tävlar regelbundet och tackar ibland ja till uppdraget att bedöma andras bilder i en tävling. Det är svårt att säga ”vad som är bäst”, men ta det för vad det är – min åsikt. Läs motiveringen och se om den kan ge dig något. Jag önskar er alla lycka till i dagens fotomaraton. En form av tävling jag själv aldrig deltagit i, så detta ska bli intressant.


Björn har lång erfarenhet som fotograf och är van att både själv tävla med sina bilder och bedöma andras bilder.
Juryn får inte del av någon information rörande deltagarna utan endast en mapp med bilder för respektive tema.

Klockan 12-13 Tema ”Rörelse”

Vinnare: Ola Asteman

Motivering:
Bland de inlämnade bilderna blev snabbt åtta mina favoriter. Jag har valt just denna av följande skäl. En kreativ lösning av temat. Fint att fotografen lyckats engagera en person till sin idé. Jag antar att det inte är fotografens egna händer som vi ser. En för lite mig oväntad tolkning av temat rörelse. Ett fryst ögonblick. Rörelsen finns utifrån hur vi vet händer. Rörelse utan rörelseoskärpa. Jag uppskattar den relativt neutrala bakgrunden. Funderar en stund över rutmönstret och vad det inneburit om kaklet i stället hade ramat in ”händelsen”. Men det här är bra. Jag uppfattar det som ett ägg som faller. De två händerna är aktiva, ett fingerarbete som jag tycker om. Det är också bra att ägget inte ligger exakt i bildens centrum. Placeringen förstärker rörelsen. Bilden tappar lite på blänket från det som jag uppfattar som en blixt.


Kl. 13-14 Tema ”Kontrast”

Vinnare: Ola Asteman

Tekniskt föredömlig bild, men det jag främst bedömer just nu är temat. Här får man kanhända tänka till lite. Det handlar om kontrast utifrån ett tidsperspektiv. Jag tycker verkligen om speglingen. Funderar vad det står för att det nästan bara är Agfas rätt så gamla kamera som speglas. En återspegling av det som har varit? Det som riktigt tar tag i mig är att den stora Canon-kameran ligger över den lilla kameran. Jag minns en t-shirt med tryck där en stor bil kör upp på en mindre bil och texten sa något i stil med ”Chevor äter Fiat”. Här finns kontrast i både tid och teknik. En vacker bild som får bli vinnare av temat kontrast.


Kl. 14-15 Tema ”Ränder”

Vinnare: Rolf Strandberg

Det här var den hittills svåraste omgången att bedöma. Så många fantastiskt fina bilder. Jag väger mellan tre och låter ett komiskt inslag ta över mitt val. Temat är linjer och de finns här. Linjerna bryts av ett nyfiket inslag. Ett öga och ett finger. Det är plötsligt betraktaren som iakttas. Jag utgår från att bilden är tagen idag, under den aktuella timmen för temat. Fantastiskt. En fantasi hos fotografen som förtjänar att premieras. Bilden är kvadratisk, ett bildformat som man ofta varnar för. Anledning är att det anses svårt att skapa laddning/energi i detta format. Här tycker jag att bilden vinner på formatet. Det är som att kika in genom ett rör, en öppning. Bildytan är väl fylld, den är rakt på och vi är fast. Mycket bra bild!


Kl. 15-16 Tema ”Dold”

Vinnare: Rolf Strandberg

Dold, ett abstrakt, spännande och mycket svårt tema. Jag har en given vinnare. Den vinner på bildspråk och teknisk. Den vinner på att jag inte förstår den. Här är det dold på många plan. Bilden kunde säkert användas i en av t.ex. Amnesty ordnad kampanj. Hur döljer vi varandra, hur måste människor ibland hålla sig gömda. Den dolda är barfota, till skillnad från den som (min tolkning) ger skydd. Den dolda är enbent, till skillnad från den andra. Bilden måste vara monokrom (svartvit). Fotografen kan sin sak. Här har vi en svartvit bild med hela gråskalan. Vackert, och framförallt mycket starkt. Den nakna foten ser tärd ut, kanske smutsig. Likaså ser skorna smutsiga ut. Det är för mig en väsentlig del av det fantastiska i denna bild.


Kl. 16-17 Tema ”Vimmel”

Vinnare: Andreas Hammar

Jag väljer som vinnare det som skulle kunna vara ett självporträtt, i så fall får det en extra poäng. Dubbelexponerat i kameran eller en snabb redigering. Jag uppskattar verkligen att fotografen lagt samma flera olika bilder och inte använt sig av samma bild flera gånger. Mycket fint till vänster (från betraktaren sett) om huvudmotivet, att de ligger över varandra. Också viktigt med den ”negativa” (tomma) bildytan till höger i bild. Funderar om tröjans text stör mig. Möjligen, men blicken dras automatiskt upp mot ansiktet. Ett ansikte som har ett mycket passande känslouttryck. Bra bild. Det är bra att den är så pass mörk. Känns passande till idén.


Kl. 17-18 Tema ”Underjordisk”

Vinnare: Cajsa Lithell

Underjordiskt. Temat tilltalar mig. Från timmar i grottor både i Sverige och utomlands vet jag både hur vackert och hur skitigt det kan vara där nere. Det kan vara hårt och vasst, det kan vara mjukt och skönt. Jag fick dessa tankar när jag tittade igenom era bilder. Ni väljer lite olika perspektiv. Att titta in i underjorden eller ett titta ut därifrån. Ni skildrar det vackra och ni skildrar det smutsiga. Jag har valt en bild med lite inslag av spänning, eller kanske snarare med ett motiv som väcker min nyfikenhet. Det här är mitt emellan, både och. Ögat och dess placering är viktigt för mig. Jag tror också att valet av att inte presentera bilden i färg är ett viktigt val. I bilden finns en diagonal, det är ett återkommande kompositions-inslag, något att tänka på. Här delar diagonalen upp bilden i utanför och innanför. Där inne är det mörkt. En naturlig övergång från dagsljus till det okändas mörker. Handen blir stor, kanske oproportionerligt stor. Det kan ses som en viktig detalj, beroende på hur man läser bilden. Är handen ett hot, någon kommer upp som jag bör akta mig för, eller är handen personens trevande efter att slippa undan det mörka och för oss okända.


Kl. 18-19 Tema ”Värme”

Vinnare: Cajsa Lithell

Detta är värme, känsla och värme. Bildens motiv förstärks av den något gamla, varma färgtonen. Barnets hårfärg är mycket passande, tröjans linjer likaså. Går till en del igen i kattens päls. Katter blundar när de njuter, flickan blundar också i denna bild. Båda böjer lätt sina huvuden. Bildytan är mycket väl använd och det kvadratiska formatet ramar in det täta innehållet. Verkligen en bild fylld av värme och känsla. Min absoluta favorit på temat.


Kl. 19-20 Tema ”Liv”

Vinnare: Jennifer McIntosh

Liv – denna sprudlar av liv. Lite tight beskuren, men det gör inget, för här finns samtidigt något av rörelse. Jag uppfattar det som en klätterställning. Två vänner som skrattar, som försöker hejda varandra mitt i skrattet. Ett fnissande som läcker ut. Bilden hålls samman av ställningens former och linjer. Repet är lite olyckligt placerat. Ljuset ligger på flickan till höger, det leder min blick. Samtidigt känns ljus/skugga så naturligt. Jag tycker om att det lyfter fram den ena flickan. En bild sprudlande av liv.


Totalvinnare av UFS fotomaraton 2020

Rolf Strandberg

Vinnare, det hade kunnat vara en bild som inte synts tidigare idag. En av de som inte vunnit en deltävling på givet tema. Min tanke var att varje timme välja en bild där jag tog stor hänsyn till temat och att för tävlingen totalt sett se till komposition, teknik etc. Nu råkar de två synsätten sammanfalla. Jag har valt denna bild för att den är den bild som dröjer sig kvar hos mig. Många av dagens bilder är mycket vackra och genomtänkta. Jag hade kunnat lyfta fler än denna. Nu väljer jag den som dröjer sig kvar i mitt bildminne. Det är en mycket stark bild. Den gör mig både ledsen och hoppfull. Tekniskt, inget att lägga på det negativa kontot. Tekniskt mycket skickligt. Jag tror att jag blev lite lurad, vilket är ett gott betyg. Vi ser nog två fötter, men fotografen vill något annat och det var det jag såg, tre. Jag hade velat se den utskriven och haft den framför mig. Dagens enligt mig bästa bild. Gratulerar!